Piika & SisarBlogiKotisiivousKotisiivous työnä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla

Kotisiivous työnä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla

  • 04.04.2017

Teemme paljon kotisiivousta mm. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Kerromme nyt millaista kotisiivous on käytännössä tekijän näkökulmasta:

Kotisiivousta voi ajatella käsityönä, jossa jokaiselle kodinhoitajalla on hieman erilainen “käsiala”.

Kotisiivous on palkitsevaa työtä. Vanhustaloudessa saattaa olla ilahtunut ihminen, kun häntä on kohdeltu kauniisti, tehty kunnon siivous ja jutellakin on ehtinyt. Rasittuneet työikäiset ovat tyytyväisiä tullessaan puhtaaseen kotiin. Usein saamme toimistolle kiitospuheluita ja -viestejä, joissa työntekijää kehutaan maasta taivaaseen. Kätensä jäljen näkee heti ja palautteen saa nopeasti.

Työn haasteena on mm. se, että se on työntekijälle kaikista siivoustöistä fyysisesti vaativin laji. Siinä joutuu kyykistelemään, väistelemään, nostelemaan ja kiertymään erilaisiin asentoihin tuon tuostakin. Usein työtä tehdään hyvin rivakalla tahdilla, tämä riippuu työntekijän iästä, vanhempi tekee verkkaisemmin, nuorempi saattaa tehdä vauhdikkaasti.

Työikäisen taloudessa haasteena voi olla se, että vanhemmat/vanhempi ja perheen lapset saattavat olla paikan päällä esim. sairastapauksen vuoksi. Vanhustalouksissa asiakas on usein läsnä ja hän haluaa ohjata siivoustyötä, osallistua siihen yhdessä työntekijän kanssa tai seurustella hänen kanssaan. Kaikkien asiakkaiden kanssa työntekijän pitää osata tulla toimeen. Joskus voi käydä niin, että työntekijä toteaa, että vanhus ei pärjää yksin tai on esimerkiksi kaatunut. Silloin pitää tietää miten toimia.

 

Kotisiivooja tekee kotisiivousta Helsingissä

 

Kodit poikkeavat toisistaan. Vastarakennetussa asunnossa on usein paljon kiiltäviä pintoja ja lasia, joissa jokainen sormenjälki näkyy. Vanhassa asunnossa voi olla pinttymiä, jotka eivät lähde normaalisiivoustoimenpiteillä. Jossain taloudessa paikat pursuavat tavaraa, toinen talous on minimalistisesti sisustettu. Toisessa taloudessa kaikki on hyrskyn myrskyn, toisessa tavarat ovat järjestyksessä. Useimmiten siivousaika standardisoidaan neliöiden mukaisesti ja vaikkapa 80 neliöisessä asunnossa jossa asuu kaksi aikuista ja kaksi lasta, kodin yleissiisteyden taso on aivan erilainen kuin samankokoisessa asunnossa yksin asuvalla.

Ihmisten siisteyskäsitykset poikkeavat, toisen mielestä työntekijä on tehnyt loistavaa työtä, toinen on tyytymätön.

Työntekijän ja työnjohdon tehtävä on selättää nämä haasteet.

Joskus saamme palautetta siitä, että siivouksen taso ei ole ollut tyydyttävä. Silloin mietitään yhdessä onko käytettävä aika talouteen riittävä. Joskus taas päädytään siihen, että työntekijä ei vain ole tehnyt parastaan. Tällöin keskustelemme työntekijän kanssa tilanteesta ja jos tämä ei johda toivottuun tulokseen, on joskus järkevintä on vaihtaa työntekijää sellaiseen, joka tekee työn paremmin.

Työntekijän vaihtaminen voi aiheuttaa logistisesti haasteita. Jos alueella toimii yksi työntekijä, voi olla hankalaa järjestää asia niin, että työntekijän omalle alueelle tulee toinen työntekijä tekemään yksittäisen siivouksen toiselta alueelta.

Välillä tulee peruutuksia yllättäen, asiakas ei ole luovuttanut asuntonsa avainta ja inhimillisesti unohtaa siivouksen ajankohdan, ikäihminen onkin lääkärissä tai sairaalassa, kotiin on tullut vieraita jne.

Kaikkien näiden tilanteiden ratkaiseminen on vaativaa ja vaatii työntekijältä sekä työnohjaajalta diplomatiaa ja kykyä koota hajonnut palapeli yhä uudestaan.

 

Piika & Sisar Oy

Voit myös soittaa toimistollemme jos haluat lisätietoja tai apua. Puhelinnumero 0207 641 641.