Piika & SisarBlogiYleinenKun sairaus yllättää

Kun sairaus yllättää

  • 13.02.2018

”Jäin eläkkeelle 65-vuotiaana. Pelkäsin ensin eläkkeelle jäämistä, mutta se oli kivaa ja tuntui kuin olisin päässyt lomalle.

Olin ollut pari vuotta eläkkeellä, kun sairastuin vakavasti. Jalkaani tuli sietämättömiä kipuja enkä pystynyt kävelemään tai liikkumaan. Monien vaiheiden jälkeen sain diagnoosin luukuolemasta.

Kahdessa viikossa olin menettänyt kävelykykyni ja sain pyörätuolin, joka osoittautui todella hyväksi välineeksi.

Olin aluksi niin huonossa kunnossa, etten pystynyt siirtymään sängystä pyörätuoliin. Kotisairaanhoidosta sain avukseni todella mukavaa väkeä. Heidän kanssaan suunnittelin mitä tarvitsen ja mm. kynnykset muutettiin pyörätuolille soveltuviksi.

Vähitellen lääkityksen myötä kivut katosivat. En itkenyt invalidisoitumistani, koska kivun poistuminen oli siinä vaiheessa niin valtava helpotus.

Jonkin ajan kuluttua ymmärsin että pyörätuoli on tarpeellinen kokoajan. Yllätyksekseni, shokkia tai surua ei tullut.

Minulle myönnettiin henkilökohtaista apua 30 tuntia kuukaudessa. Se tuntui aluksi ruhtinaalliselta, koska myös kotisairaanhoito kävi auttamassa joka päivä. Olen sittemmin ymmärtänyt, että 30 tuntia henkilökohtaista apua on minimimäärä, joka myönnetään vammautumisen takia.

Aluksi oli hauskaa, kun monta eri ihmisistä kävi auttamassa. Nykyään toivon, että tiedän kuka on tulossa. Henkilöllä ei ole niin väliä sillloin kun avustetaan vain perustoimissa: aamupalan laittamisessa tai peseytymisessä. Mutta silloin, kun lähdetään avustajan kanssa esim. Stockmannille arvostaa hoitajaa, jonka tuntee jo entuudestaan ja tietää että käytännön asiat hoituvat hänen kanssaan ongelmitta.

Nyt minulla on kaksi avustuskertaa viikossa á 4 tuntia. Neljä tuntia tuntuu välillä pitkältä jos joudun itse olemaan mukana toiminnassa, mutta jos avustaja on asioimassa, minulla on hetki lepoaikaa siinä välillä.

Olen valinnut kotiapua tarjoavan yrityksen nyt kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla kaupunki antoi pitkän listan yrityksistä ja kävin ne kaikki läpi. Piika & Sisar on näistä toinen jonka palveluita käytän.

Piika & Sisaren tuttujen avustajien kanssa on helppoa, kun he tietävät käyttämäni kaupat, apteekit ja muut lähipalvelut. Nyt olen löytänyt kaksi oikein mukavaa avustajaa, jotka auttavat minua viikottaisissa toimissani. On ollut todella mielenkiintoista tutustua avustajiin ja heidän elämäntarinoihinsa.”

-Nimetön

 

Piika & Sisar - Geri

”Olen työskennelly yli vuoden henkilökohtaisena avustajana ja kodinhoitajana Piika & Sisaressa ja pidän työstäni. Taustani ei ole tältä alalta, sillä opiskelin liiketaloutta. Työni on haastavaa ja mielenkiintoista, sillä tapaan koko ajan uusia ihmisiä.

Moni innostuu kun kerron, että olen Nepalista ja olen saanut siitä vain positiivista palautetta. Tykkään olla vanhempien ihmisten kanssa, koska he ovat kärsivällisiä ja haluavat keskustella syvällisemmin.”

-Gerina

Gerina toimii kodinhoitajana ja avustajana Piika & Sisarella. Hän auttaa ikääntyneitä ja vammautuneita arkisissa askareissa.